Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojenkäsittelyn konferenssikulumisia

Pandemian aiheuttama sosiaalisen eristäytymisen tarve ei tänä vuonna näytä estävän tieteellisten tapahtumien järjestämistä, sillä suuri osa suunnitelluista tapahtumista on voitu järjestää virtuaalitapahtumina. Yksi tällainen on hoitotyön tiedonhallinnan kansainvälinen konferenssi ”Nursing Informatics (NI2021)”, joka järjestettiin nyt viidettätoista kertaa elo-syyskuun taitteessa. Tällä kertaa konferenssin otsikko oli ”Nurses and midwives in the digital age”. Konferenssin oli alun perin tarkoitus toteutua Brisbanessa Australiassa vuonna 2020, mutta pandemian vuoksi konferenssia siirrettiin ja lopulta se päätettiin pitää kokonaan virtuaalitapahtumana tänä syksynä.

Tätä hoitotyön tiedonhallinnan konferenssia järjestää International Medical Informatics Association (IMIA) Nursing Informatics Special Interest Group (NISIG) -työryhmä, joka sai alkunsa noin neljä vuosikymmentä sitten. Osallistujia virtuaalitapahtumassa oli lähes 320 noin kolmestakymmenestä maasta eri puolilta maailmaa. Erityinen haaste tämän kaltaisen konferenssin järjestämisessä oli aikaerojen huomioon ottaminen. Tämän vuoksi ohjelma oli jaettu väljemmin kahden viikon ajalle. Lisäksi esitystallenteet ovat osallistujien käytettävissä helmikuuhun asti. Teemat kattoivat laajasti ajankohtaisia aiheita sisältäen tekoälyä ja innovaatioita, data-analytiikkaa, tietojärjestelmiä ja niiden käyttöönottoa, näyttöön perustuvaa toimintaa, johtamisnäkökulmia ja asiakasosallisuutta. Verkostoitumismahdollisuuksia oli pääsessioiden, paneelien, työpajojen ja esitysten lisäksi järjestetty erillisissä ”ZoomBar” ja ”Speed dating” -tilaisuuksissa. Konferenssin virtuaalisella alustalla oli mahdollisuus myös erikseen ottaa yhteyttä muihin osallistujiin.

Seuraavana vuorossa on Medinfo2021, joka järjestetään IMIA:n toimesta virtuaalitapahtumana 2-4 lokakuuta otsikolla ”One World, One Health: Global Partnership for Digital Innovation”. Poikkeuksellista tässä konferenssissa on se, että vaikka konferenssiesiintyjät maksavat proceedings julkaisusta, niin muille osallistujille tapahtuma on tänä vuonna maksuton. Marraskuussa (22–24 päivänä) järjestetään Espanjan Sevillaan alun perin suunnitellut European Federation for Medical Informatics (EFMI) -organisaation jokavuotiset Special Topic Conference (STC2021) -tiedepäivät virtuaalikonferenssina. Teemana on “Applying the FAIR principles to accelerate health research in Europe in the post-Covid19 era”. Lisätietoja saa tapahtumien kotisivuilta.

Syksyn konferenssi tarjontaa täydentää STTY:n järjestämät kansalliset Sosiaali- ja terveydenhuollon tietotekniikan ja tiedonhallinnan (SoTeTiTe) tutkimuspäivät, jotka pidetään Kuopiossa 11. marraskuuta. Teemana on ”Yhteinen sote-tieto? – tiedon toisiokäyttö ja digitalisaation vaikutukset”. Tavoitteena on pitkästä aikaa päästä verkostoitumaan kasvotusten alan asiantuntijoiden kesken. Päivien alustava ohjelma on nyt julkaistu ja ilmoittautuminen on avattu. Toivottavasti nähdään marraskuussa!

Laura-Maria Peltonen, STTY:n hallituksen jäsen